Το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, αφορά βρέφη 16-36 μηνών, διεγνωσμένα ή με υποψία ΔΑΦ.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη :
Το πρώτο μέρος, έχει διάρκεια 6 μήνες και περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεραπείες :
- 2 συνθεραπείες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας εβδομαδιαίως, όπου με την ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο θεραπευτών δουλεύεται ταυτόχρονα το επικοινωνιακό και το αισθητηριακό κομμάτι, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται οι γονείς, των οποίων η παρουσία είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια των θεραπειών. Μπορεί επίσης να γίνουν εξαρχής 2 θεραπείες λογοθεραπείας και 2 θεραπείες εργοθεραπείας πάντα με την παρουσία του γονέα να είναι απαραίτητη, εφόσον το επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού το επιτρέπει.
- 1 κατ ‘ οίκον θεραπεία εβδομαδιαίως. Αρχικά οι επισκέψεις στον χώρο του παιδιού, γίνονται από τον εργοθεραπευτή, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και να δουν οι γονεις πως μπορούν να δουλέψουν την αισθητηριακή ρύθμιση στον χώρο του σπιτιού. Έπειτα τις κατ ‘ οίκον συνεδρίες αναλαμβάνει ο λογοθεραπευτής, προκειμένου να δουλευτούν οι επικοινωνιακές ευκαιρίες και γενικοτερα η επικοινωνία στον προσωπικό χώρο του παιδιού. Επίσης σημαντικός στόχος, είναι η ανάπτυξη του παιχνιδιού στο οικιακό περιβάλλον.
- 1 σεμινάριο γονέων τον μήνα , όπου θα αναπτύσσονται οι παρακάτω θεματικές :
- Ανάπτυξη παιχνιδιού
- Φαγητό
- Αντιμετώπιση χειριστικών συμπεριφορών
- Εμμονές/Στερεοτυπίες/Μεταβάσεις
- Τουαλέτα
- Επαφή με συνομηλίκους
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, οι θεραπείες χωρίζονται και το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής :
- 2 συνεδρίες λογοθεραπείας 2 συνεδρίες εργοθεραπείας εβδομαδιαίως, με την παρουσία των γονέων να συνεχίζει να είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια των συνεδριών. Ο κάθε θεραπευτής δουλεύει πλέον ξεκάθαρα τους στόχους της δικής του αρμοδιότητας. Οι στόχοι επεξηγούνται και δίνονται γραπτώς στους γονείς.
- 1 συνεδρία ειδικής διαπαιδαγώγησης κατ’οίκον . Ο ειδικός παιδαγωγός είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της περαιτέρω επικοινωνίας στον χώρο του σπιτιού, για την εκμάθηση δραστηριοτήτων τόσο ανεξάρτητων , όσο και αλληλεπιδραστικών με γονείς και αδέρφια, καθώς και για την ψυχοεκπαίδευση των γονέων.